Specialist in lekdetectie en geofysisch onderzoek               

U bent hier: Nieuws

Nieuws van Texplor

  Promenadedek Bree in Veldhoven: 20 jaar waterdichte garantie

  Het principe van het MSS-lekdetectiesysteem is dat een elektrische stroom altijd de weg van de minste weerstand tussen twee elektroden in een elektrisch circuit volgt. Van deze eigenschap van een elektrische stroom wordt gebruik gemaakt door onder de, als dicht aan te merken, constructie een elektrode aan te brengen die een spanning afgeeft welke vervolgens wordt opgevangen in een tegenpool die boven de waterdichte laag is geplaatst. Wanneer een lekkage ontstaat, dan dringt een verhoogd signaal door de lekkage heen en wordt dit door de meest nabij gelegen sensor(en) gemeten

   

  T&G heeft als hoofdaannemer van het project Promenadedek Bree in Veldhoven een garantie van 20 jaar gegeven aan de plaatselijke VvE en gemeente Veldhoven op de waterdichtheid van het compleet gerenoveerde parkeerdek. Een half jaar na oplevering en na heel wat regenbuien blijkt, uit een controlemeting van Texplor (leverancier van het MSS-lekdetectiesysteem), dat de dakbedekking onder de waterpasserende verharding volledig waterdicht is.

  De uitdaging

  Het appartementencomplex Bree is ruim 35 jaar geleden opgeleverd. Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich tussen de woningen een openbare ruimte met een totale oppervlakte van 1500m2 dek. Door de jaren heen is de oude dakbedekking gaan lekken en was het dek aan vervanging toe. Tevens was er door het slechte afvoersysteem veel alg- en mosgroei op de loopverharding. Op basis van Design & Construct heeft hoofdaannemer T&G in samenwerking met Ben Roos Dakbedekking gezocht naar een innovatieve oplossing die waterpas en volledig waterafvoerend is. Zo zijn er diverse nieuwe technieken en hoogwaardige materialen toegepast, zoals het uit Amerika geïmporteerde dakdeksysteem Hydrotech Monolithic Membrane 6125, de Drainvoegen en Drainbricks van Drainvast en substraten van Aquaflo.

  Waterdichte garantie

  Door het toepassen van slimme methodes geeft T&G in combinatie met samenwerkingspartner Ben Roos Dakbedekking een garantie op de waterdichtheid van maar liefst 20 jaar. Om deze garantie te kunnen waarborgen en aan te tonen dat het systeem ook daadwerkelijk werkt, is onder de waterdichte laag het MSS-lekdetectiesysteem van Texplor geïnstalleerd. Afgelopen december is een controlemeting uitgevoerd door middel van een visuele inspectie en geo-elektrische metingen. En wat blijkt? Bijna een jaar na oplevering mag er geconcludeerd worden dat de waterpasserende opbouw van de bestrating met de waterdichte dekafdekking werkt en derhalve goed functioneert.

  Het MSS-Lekdetectiesysteem

  Het principe van het MSS-lekdetectiesysteem is dat een elektrische stroom altijd de weg van de minste weerstand tussen twee elektroden in een elektrisch circuit volgt. Van deze eigenschap van een elektrische stroom wordt gebruik gemaakt door onder de, als dicht aan te merken, constructie een elektrode aan te brengen die een spanning afgeeft welke vervolgens wordt opgevangen in een tegenpool die boven de waterdichte laag is geplaatst. Wanneer een lekkage ontstaat, dan dringt een verhoogd signaal door de lekkage heen en wordt dit door de meest nabij gelegen sensor(en) gemeten.

  Promenadedek Bree in Veldhoven: 20 jaar waterdichte garantie